Psalmenrequiem; Hymns of Travellers

betoverend nieuw werk geinspireerd op oude muziek
 

Amsterdams Bach Consort olv Niek Idelenburg mmv Erik Slik tenor en Annemieke IJzerman harp

Psalmenrequiem & Quasi una Fantasia: Daan Manneke. Hymns of Travellers: Niek Idelenburg

Daan Manneke heeft het Psalmenrequiem in 2004 geschreven naar aanleiding van een privé- opdracht van Paul Hameleers. (mede oprichter van het Nederlands Kamerkoor) Er was een tragische aanleiding: één van zijn zonen was aan een hartstilstand overleden. Paul Hameleers wilde een requiem laten maken ter nagedachtenis.

Het was een opdrachtwerk in de meest directe zin van het woord. 
Manneke en Hameleers kozen ervoor om wél de gebruikelijke misdelen van het requiem te gebruiken maar niet met de bijbehorende Latijnse tekst. In plaats daarvan kwamen psalmteksten uit de bijbel die pasten in het karakter van het betreffende misdeel. Deze zijn weliswaar ook in het Latijn maar geven het werk een meer open karakter.

De muziek is niet modernistisch maar grijpt terug op de oude en middeleeuwse muziek. De keuze voor de harp is gemaakt op voorspraak van Hameleers. Hij stelde voor om het instrument te kiezen dat ook in de bijbel door (profeet) David wordt bespeeld ter begeleiding van zijn psalmteksten. Luister hier naar het 1e deel.

Niek Idelenburg werd onlangs genomineerd ovor de BUMA Music Award 2022 voor Mijs met de Zwavelstokjes (angry match girl) van Holland Opera.Voor het Amsterdams Bach Consort componeerde hij: Hymns of Travellers. Een liedcyclus in 14 delen waarin solo liederen worden afgewisseld met a-cappella koordelen en interludes voor harp. Stukken over op reis gaan en afscheid nemen. Luister hier naar het koordeel 'Writing a letter' 

klik hier voor tickets 


 

Concertdatum: zo 10 jul 2022

Waalse Kerk | Walenpleintje 159 - 1012 JZ, Amsterdam | 15:00 - 16:15 uur
Terug

Contact

Het Amsterdams Bach Consort speelt muziek van Bach en nieuwe muziek geinspireerd op zijn naamgever.

info@amsterdamsbachconsort.nl